Zbor deasupra unui cuib de cuci(1962) de Ken Kesey

IMG_20150318_174608Oregon, un spital de boli mintale. Sora șefă Ratched, aparent drăguță și binevoitoare, se adeverește a fi un tiran ce-i umilește pe pacienți prin intermediul terapiilor de grup organizate de ea. Într-o zi, în peisaj apare un nou pacient – Randle Patrick McMurphy, un tip roșcat, zâmbăreț și ciudat, chiar și pentru un spital de boli mintale. Prietenos și pus pe glume, acesta se adeverește a fi un criminal învinuit de viol, având diferite incidente cu poliția, jucător înrăit dar fără nicio urmă de probleme mintale.

Cele două personaje, Sora Ratched și McMurphy sunt observați atât de personal și pacienți, cât și de Șef Bromden, din perspectiva căruia se desfășoară acțiunea. Bromden este un indian înalt, despre care se crede că ar fi surd și mut, iar acesta află multe lucruri necunoscute altor pacienți datorită diagnosticului său. Apariția lui McMurphy devine un eveniment important în spital, deoarece se dezlănțuie un adevărat război între sora Ratched – convinsă că-l poate pune la punct pe noul venit și McMurphy – încredințat că o poate scoate din sărite pe tirana spitalului ș implicit, să-i scoată din influența ei pe pacienți.

Alte personaje ce mai apar în peisaj, prietenii lui McMurphy, sunt Dale Harding, un om educat, Billy Bibbit, un tânăr timid și cu probleme, Charlie Cheswick, Martini, Max Taber. Împreună cu aceștia, McMurphy începe, lent dar sigur, să atace turnul bine fortificat al încrezutei Ratched.

Finalul cărții mi-a plăcut în mod special, deoarece a avut loc o întorsătură de situație la care nu mă așteptam, dar în același timp cred că a fost cel mai potrivit mod de a termina această carte. Pe lângă final, anumite evenimente din viața spitalului și evoluția personajelor, transformarea lor din niște fosile în personalități cu anumite calități, lucru ce se datorează lui McMurphy, a avut un farmec aparte. Și, evident, însuși McMurphy, un personaj optimist, aflat undeva între nebunie și teatru, a făcut această lectură captivantă, servind drept acea rotiță într-un mecanism fără de care toată mașinăria s-ar risipi.

Dacă nu ați citit încă romanul lui Kesey, vă recomand cu multă căldură să-l găsiți și să-l parcurgeți.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

6 responses to “Zbor deasupra unui cuib de cuci(1962) de Ken Kesey

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: