Litera stacojie(1850) de Nathaniel Hawthorne

9780679783381Într-o comunitate de puritani din Boston, Massachusetts al anului 1642 apare litera stacojie – mândră, cu o privire semeață, ochi sclipitori și multă voință înscrisă pe fața împietrită. Aceasta este Hester Prynne, soția unui doctor pierdut pe mare de doi ani, în lipsa căruia femeia naște un copil. Societatea o condamnă, o judecă și o obligă să poarte litera roșie A – de la adulter – pe piept. Stând pe eșafod, ținând- o pe micuța Pearl în brațe, pradă a numeroase priviri prea puțin prietenoase, femeia întrezărește o pereche de ochi ce nu sunt de om ci de demon – ochii bătrânului Roger Chillingworth, de care o leagă o taină întunecată. Pe balcon, conducătorii orașului și reverendul Arthur Dimmesdale o îndeamnă să rostească numele tatălui copilului; dar din buzele femeii zboară un singur cuvânt: ”niciodată”!

Litera stacojie a fost o carte ușor de citit, încărcată cu durere sufletească, dar fără să mă atingă. Ideea e frumoasă, Hester – un simbol al tăcerii și a forței de a trăi mai departe, indiferent de circumstanțe. Pearl, fiica lui Hester, este în schimb un element interesant, deoarece într-un univers al pioșeniei, al fanatismului religios dus până la niște limite stupide, copila pare a fi un suflet liber, născut într-o perioadă mult mai târzie celei în care apare ținându-și mama de mână.

Romanul lui Hawthorne pare a fi destul de popular, și anume titlul m-a îndemnat să deschid cartea. Dar stilul autorului nu m-a captivat; romanul nu este prost scris, dar pe mine pur și simplu nu m-a atins – mai puțin Pearl, care pare a fi un personaj din altă operă, rătăcit în Litera stacojie.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

2 responses to “Litera stacojie(1850) de Nathaniel Hawthorne

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: