Vulpea albastră(2003) de Sjón

2638482Apărută în 2003, Vulpea albastră este de fapt o traducere diferită a titlului original, Skugga-Baldur, adică Baldur, fiul umbrei, urmărind două fire narative care se întretaie la un moment dat.

În prim plan, îl vedem pe Baldur, un preot ce pleacă în toiul iernii la vânătoare, urmărind o superbă vulpe albastră. Împușcătura sa duce la formarea unei avalanșe, unde vânătorul și vulpea sunt îngropați. În al doilea plan, apare un botanist ce îngroapă o femeie bolnavă de sindromul Down, aceasta fiind salvată de către botanist cu mulți ani în urmă. Deși la prima vedere cei doi bărbați nu au nimic în comun, sfârșitul cărții dezvăluie o legătură prea puțin obișnuită.

Romanul este magic, deoarece prin stilul său de a scrie, autorul apropie cititorul de miezul acțiunii; m-am simțit de parcă aș fi stat în spatele unui geam de sticlă și aș fi văzut cu ochii mei munții înzăpeziți, colecția de pene a Abbei(femeia cu sindromul Down), căsuța mică a botanistului, mirosind a ceai aromat, vulpea albastră, cu privirea ei enigmatică…

Romanul a fost întâmpinat cu bunăvoință de critici, câștigând Nordic Council Literature Prize în 2005, iar în 2011 acesta a ajuns în lista finaliștilor din cadrul Jan Michalski Prize for Literature. În orice caz, mie mi-a plăcut mult această poveste de iarnă, potrivindu-se de minune cu atmosfera de afară.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: