Bătrânul care citea romane de dragoste(1989) de Luis Sepúlveda

Luis Sepulveda - Batranul Care Citea Romane De DragosteSărbătorile vin, sărbătorile vin, la fel de așteptate precum cărțile delicioase ce îmi nimeresc în mână.

Desigur, m-a atras titlul. Am mai citit o carte scrisă de acest autor, însă stilul și subiectul sunt total din altă dimensiune, iar romanul de față îmi inspiră un fel de Marquez, poate că ceva mai realist.

Bătrânul căruia îi plac romanele de dragoste este un om ce-și petrece serile acasă, citind cu lupa în mână cărți despre iubire – latura ”curată” a acesteia. După o tinerețe demult trecută, o viață în inima triburilor de șuari, bătrânul își alină amurgul vieții citind despre tinerețe, orașe pe care nu și le poate imagina și un cer albastru, nemărginit. Viața pare a fi liniștită, dar totul se schimbă când apare moartea, în chipul unei tigroaice ce amenință satul… sau poate, a unui străin?

Romanul de față tratează o relație deloc obișnuită: bătrânul-tigroaica, ca o imagine a unei lumi ce este distrusă de către omul ”civilizat”, care, de fapt, este mai sălbatic decât șuarul, băștinașul ce trăiește de secole în armonie cu flora și fauna Amazoniei. Autorul prezintă lumea bătrânului ca pe o lume pe cale de dispariție, principalul motiv fiind omul, fără însă a-l condamna, ci hașurând o imagine imparțială, din perspectiva bătrânului căruia îi plăceau romanele de dragoste. Cartea nu este despre o victorie; mai degrabă, despre o înfrângere lentă, inevitabilă…

Am petrecut o seară plăcută în compania acestei cărți; cu imaginile exotice, tipice literaturii sud-americane, un fir narativ interesant și continuu, dar și portretul universului în care trăiește bătrânul m-au făcut să includ acest roman în lista cu preferatele mele. Lectură plăcută!

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: