Doamna cu ochii marini (1890) de Mór Jókai

Lady Marjorie Manners, James Jebusa ShannonSufletul unei femei este o enigmă, iar poarta spre această enigmă sunt ochii ei – de un albastru marin, culoare ce rămâne imprimată pentru toteaduna în mintea unui bărbat.

Bessie, căci acesta este numele doamnei cu ochii marini, este muza, aleasa inimii și cea mai problematică persoană din viața eroului principal. Portretul ei, pictat de acesta, rămâne ascuns printre hârtiile sale mult, mult timp după despărțire, însă și acesta piere odată cu sentimentul din tinerețe.

Doamna cu ochii marini a jucat un rol mult prea important în viața eroului. Pictor, ziarist, scriitor, acesta își pierde libertatea odată cu revoluția din Ungaria, se căsătorește, se ascunde de autorități, este din nou arestat… iar în tot acest timp, Bessie îl urmărește, aproape involuntar.

Doamna cu ochii marini reprezintă un personaj complex, care seamănă foarte mult cu Becky Sharp, însă o Becky ce-și urmează inima, neglijând celelalte aspecte ale vieții. Femeie fumoasă, tânără, gingașă și iubitoare, aceasta reușește să își lege viața cu cei mai nepotriviți bărbați, iar eroul principal este singurul personaj constant ce privește această dramă a primei sale iubiri, fără a fi în stare însă să schimbe firea sorții.

Un element importat, un pseudo-personaj este portretul ei, ascuns printre hârtiile scriitorului. Acesta însă, arde odată cu toate celelalte documente din birou, într-o clipă de disperare. În memoria lui însă, culoarea albastră, marină, rămâne un simbol al tinereții, frumuseții, al primei iubiri, imaginea unei femei suave, gingașe, care merita o soartă mai bună.

Felul în care este portretizată Bessie, subiectivismul scriitorului, cât și imaginile pitorești, evenimentele triste, revoluția, moartea, viața și dragostea, toate aceste elemente au format un roman inedit, captivant, în care până la final dragostea este cel mai important lucru din inima doamnei cu ochii marini.

(c) Imagine – Lady Marjorie Manners de James Jebusa Shannon

Advertisements

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. View all posts by Elena Druță

3 responses to “Doamna cu ochii marini (1890) de Mór Jókai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: