Doamna cu ochii marini (1890) de Mór Jókai

Lady Marjorie Manners, James Jebusa ShannonSufletul unei femei este o enigmă, iar poarta spre această enigmă sunt ochii ei – de un albastru marin, culoare ce rămâne imprimată pentru toteaduna în mintea unui bărbat.

Bessie, căci acesta este numele doamnei cu ochii marini, este muza, aleasa inimii și cea mai problematică persoană din viața eroului principal. Portretul ei, pictat de acesta, rămâne ascuns printre hârtiile sale mult, mult timp după despărțire, însă și acesta piere odată cu sentimentul din tinerețe.

Doamna cu ochii marini a jucat un rol mult prea important în viața eroului. Pictor, ziarist, scriitor, acesta își pierde libertatea odată cu revoluția din Ungaria, se căsătorește, se ascunde de autorități, este din nou arestat… iar în tot acest timp, Bessie îl urmărește, aproape involuntar.

Doamna cu ochii marini reprezintă un personaj complex, care seamănă foarte mult cu Becky Sharp, însă o Becky ce-și urmează inima, neglijând celelalte aspecte ale vieții. Femeie fumoasă, tânără, gingașă și iubitoare, aceasta reușește să își lege viața cu cei mai nepotriviți bărbați, iar eroul principal este singurul personaj constant ce privește această dramă a primei sale iubiri, fără a fi în stare însă să schimbe firea sorții.

Un element importat, un pseudo-personaj este portretul ei, ascuns printre hârtiile scriitorului. Acesta însă, arde odată cu toate celelalte documente din birou, într-o clipă de disperare. În memoria lui însă, culoarea albastră, marină, rămâne un simbol al tinereții, frumuseții, al primei iubiri, imaginea unei femei suave, gingașe, care merita o soartă mai bună.

Felul în care este portretizată Bessie, subiectivismul scriitorului, cât și imaginile pitorești, evenimentele triste, revoluția, moartea, viața și dragostea, toate aceste elemente au format un roman inedit, captivant, în care până la final dragostea este cel mai important lucru din inima doamnei cu ochii marini.

(c) Imagine – Lady Marjorie Manners de James Jebusa Shannon

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

3 responses to “Doamna cu ochii marini (1890) de Mór Jókai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: