Viață de păianjen de Jean-Henri Fabre

LIFE-OF-THE-SPIDER-FRONTCOVER-OPA trecut ceva timp de când nu am mai citit o carte atât de fascinantă, mai ales una în care personajele principale sunt păianjenii – și anume, acei din genul Epeira.

Jean Henri Fabre a fost un profesor și un botanist înflăcărat, care a fost un botanist autodidact, datorită situației financiare precare din familie. Tot el se consideră părintele etimologiei moderne, în mare parte datorită studiilor sale, care mai târziu au fost transpuse pe hârtie.

Una dintre aceste lucrări este și cartea de față, care pentru mine a fost ca o oază într-un deșert plin de cărți în care păianjenii sunt văzuți ca niște creaturi oribile. Fabre are un stil de a scrie foarte ușor de urmărit, fără a omite însă adevărurile științifice, termenii de specialitate și antrenând cititorul în lumea fascinantă a creaturilor cu opt ochi.

Cred că și unei persoane ce nu se dă în vânt după păianjeni i-ar fi plăcut această carte, pentru că eu am savurat-o cu plăcere. Jean Henri Fabre ilustrează aceste creaturi într-o altă lumină, ca niște ființe izolate, uneori sociale, mame bune sau nu prea, țesătoare profesioniste sau creaturi ce nu realizează că plasa lor este distrusă. Oricum, Fabre a studiat păianjenii din genul Epeira atât în mediul lor natural, cât și în captivitate, unde acestea își modifică anumite obișnuințe.

Am citit cu mare plăcere această ”broșurică”, pe care o recomand cu mare plăcere cititorilor care nu văd păianjenii ca pe niște monstruleți; chiar și așa, stilul de a scrie a lui Fabre poate modifica ușor acest lucru.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: