Viața nu trebuie căutată în spatele unui singur chip.

Citat din ”Iubita locotenentului francez” de John Fowles.

coperta1Recent am terminat de citit o carte superbă,  despre care pot spune doar cele mai calde cuvinte și aș mai recit-o odată, ca să văd viața din perspectiva lui Charles încă odată.

Prea diferit pentru epoca sa, tânărul Charles decide să se căsătorească cu Ernestina – tipul femeii tinere, frumoase, dar nu prea strălucite la minte.  Diferența de vârstă și de statut social – nu prea mare, de altfel, nu-i deranjează pe cei doi, însă apariția unui singur chip stârnește o furtună ce va orândui viața personajelor. Numele acestui chip este Sara.

Sara, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai complexe personaje din cate am cunoscut. Rebelă, de o frumusețe sălbatică, cu ochi severi și cuvinte puține, aceasta reușește, prin detașarea totală față de societate, să stârnească un interes mult timp ignorat de către Charles. Cunoscută ca și ”iubita locotenentului francez”, Sara reprezintă acea parte a oamenilor cărora nu le pasă de reguli, tradiții, imaginea în societate, statut, rochiile la modă și dacă e frig sau cald afară.

Totuși, într-o epocă a fățărniciei și a unor moravuri îndoielnice, dragostea aduce orice, în afară de fericire. Deși Sara mi-a plăcut foarte mult, datărota indiferenței sale, seriozității, inteligenței native, finalul romanului a reprezentat-o într-o lumină ciudată, în care Sara se transformă parcă într-o stană de piatră. Probabil, opera mi-a plăcut atât de mult pentru că nu e un final fericit, cu o casă la țară, o droaie de copii și sarutări fierbinți în fața altarului. Dragostea iubitei locotenentului francez e crudă, înflăcărată, dardeparte de a fi tipică unei eroine specifică timpului.

Dragostea este deseori privită ca o salvare de singurătate. Dar oare dragostea înseamnă fericire? Oare singurătatea, în forma ei pură, nu este însăși libertatea supremă?

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

2 responses to “Viața nu trebuie căutată în spatele unui singur chip.

  • Dan

    Singurătatea, *în forma ei pură*, nu există decât ca exerciţiu de imaginaţie. Hai să fim serioşi … Cine se poate rupe total de cei din jur ? Iar dragostea, în aceeaşi formă a purităţii absolute, ar putea să însemne fericire. Doar că, Făt Frumos, Moş Crăciun, Ileana Cosânzeana şi cele două stări în forme pure, sunt personaje imaginare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: