Negru – Agni: Femeia cu spiritul puternic

 Agni (sursă: tumblr)Orașul mirosea a primăvară. O primăvară timpurie, cu mult soare ziua și frig spre seară. În piața pavată cu dale galbene se plimbau cupluri și grupuri de adolescenți ascultând muzică mediocră. În mijloc, statuia Conducătorului privea cu tristețe generația ce degradează. În stânga lui apa unei fântâni arteziene încerca să învingă frigul și să se ridice cât mai sus. Acolo am văzut-o pe Agni, stând singură și pierdută în propriile gânduri.

Femeia fuma o țigară și se uita la fumul pe care-l inspira cerul. Pardesiul de culoarea portocalei îi sublinia pielea de caramel și buzele pale. Purta o pereche de cercei imenși încrustați cu topaz ce se întrevedeau de după părul scurt, negru, ce abia îi ajungea până la umeri. Lângă picioarele ei frumoase, subliniate de cizmele negre, înalte până la genunchi, stătea o poșetă mare din care se vedea capul unui bichon alb cu ochi de smarald. Țigara era aproape terminată; femeia ridică capul spre cer, visătoare.

S-a regăsit într-un timp și loc nedefinit. În jur era întuneric beznă, undeva în depărtare se vedeau câteva fire de fum. Pe semne, era o așezare, căci se auzeau urlete de câni somnoroși prin preajma fumului. Mirosea a primăvară târzie, a flori de câmp și a pâine caldă. Iarba rece gâdila plăcut gleznele. Vântul sufla ușor de tot, aducând valuri de mirosuri noi, de flori și liniște sufletească.

Agni s-a așezat pe iarbă, uitând parcă roua ce se așezase și ea pe firele fragede și moi. În iarbă se vedeau pete de lumină verzuie: părea un bal de licurici, dansând câte doi, trei, câte unul… toată feeria acestei seri era dirijată de greierii ce nu se vedeau. Femeia ridicase capul spre cer: lumina Pământului nu se compara cu cea a bolții imense, indigo.

În mijloc trona luna plină, atât de apropiată de Pământ încât i se vedeau clar trăsăturile feței: un chip de om surprins într-o durere imensă, jalnică și melancolică. Cel puțin, asta vedea Agni în chipul palid și atât de apropiat. În jurul ei, ca într-o sală de prinți și prințese, dansau stelele, mai mici, mai mari, mai luminoase, mai puțin, câte una sau mai multe, sau unindu-se cu altele în valsuri de constelații. Mai spre zare se vedea Ursa Mare, uitându-se la regină cu respect. Constelația Gemenilor stătea în preajma Reginei: în această perioadă era Regele ei. Constelația Taurului o privea melancolic; cea a Racului abia aștepta să-i ocupe locul. Agni era amuzată: lupta pentru o clipă de strălucire durează o eternitate pentru cele douăsprezece lumini.

Se simțea liberă și fericită aici, cu o noapte imensă ce cuprinde Pământul și cerul presărat cu stele născute din laptele Herei. Indigoul bolții păstra în mijloc o Regină palidă, rece și nemuritoare, înconjurată de douăsprezece constelații ce erau Regi alături de ea o perioadă scurtă; pe Pământ, greierii continuau să dirijeze orchestra. Licuricii dansau cu pași de vals prin iarba presărată cu rouă. Ultima fâșie de fum din depărtare s-a sbulberat odată cu lătratul unui câine întârziat. Pe pământ s-a năpustit o liniște de mormânt ce a trezit-o pe Agni din visare.

Bichonul o privea cu ochii de mărgele, citindu-i parcă gândurile. Statuia continua să privească un grup de adolescenți ce vorbeau indecent. Apa fântânii continua să se ridice și apoi să cadă cu zgomot, vântul transformând-o în rouă fină ce mângâia părul femeii. Agni zâmbise amar: din nou a fost ruptă din lumea ei de acest oraș ce-i trezea tristețea. Bichonul lătrase. A stins țigara, s-a ridicat și luând poșeta în mână s-a îndreptat spre stație.

 Nu am mai văzut-o pe Agni de atunci. Dar știu că locul în care-și petrece clipele de tristețe e o feerie; e un dans de lumini între cer și Pământ. Și Agni nu se mai simte atât de nefericită că nu aparține acestei lumi…

  • Agni –  zeul focului din soare și personificarea divină a focului de sacrificiu în mitologia vedică.
Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: