Excelsa cea mândră

 *poveste dedicată fetiței ce a vrut să vadă reptilele

Excelsa rose ( sursă: www.countrygardenroses.co.uk)Era odată, într-o îndepărtată zi de lună a Soarelui o ființă mândră și rece. Numele ei era Excelsa, avea părul roșu ca focul amestecat cu sânge și un corp splendid de căprioară, subțire ca un fir de păianjen și rezistent ca oțelul. Excelsa era minunată, dar avea un singur defect: sufletul ei era plin de spini. Toată ziua aceasta își rotea capul delicat, indulgent parcă și prindea privirile pline de admirație a celor din jur. Soarele însăși s-a îndrăgostit de ea; Excelsa triumfa. Se simțea regină în lumea pe care o vedea; oricine îi privea chipul se îndrăgostea pe loc de ea. Într-o zi însă, observase că părul începe să-și piardă culoarea. Soarele avea o licărire ciudată în raze; dimineața o mângâia ca cel mai tandru iubit, seara o îmbrățișa ca cel mai bun prieten, urându-i noapte bună; dar razele lui la amiază erau ciudate, de parcă un dușman își înfingea cuțitul în inima Excelsei.

Astfel a trecut ceva timp; iubirea soarelui pentru mândra ființă devenea din ce în ce mai stânjenitoare. Toată lumea îi privea cum se iubesc – el, mângâindu-i capul patern și ea, întinzându-și mâinile firave către el. Soarele însă nu aprecia acest lucru; o admira de la distanță, cu razele lui ca niște brațe salvatoare, dar  le retrăgea repede când Excelsa încerca să-l îmbrățișeze. Deși ea nu își dădea seama de acest lucru, Soarele suferea: îmbrățișările ei erau pline de spini. Cu timpul, Soarele începuse să se detașeze de ea; îmbătrânea. Se trezea din ce în ce mai târziu și pleca din ce în ce mai devreme, lăsând-o pe Excelsa în frig și întuneric, ascunzându-și ființa firavă și mândră în spini.

Soarele a părăsit-o. Asta s-a întâmplat în luna Zborului. Excelsa, de fruie, rușine, frustrare și durere a îmbătrânit. Iubitul ei s-a transformat într-un străin; nu o mai recunoștea, o evita și devenise mai rece ca Luna, care era mereu îndurerată după el; în nopțile reci aceasta-i spunea Excelsei că nimic nu are doar început, nici elementele eterne; totul este efemer; până și ea, Luna, care este pe cer de foarte mult timp, se schimbă în fiecare noapte; când îmbătrânește, când devine un copil. Și-l iubește enorm pe Soare, îl iubește atât de mult și totuși nu-l poate vedea niciodată. Ziua adoarme, auzind pașii atenți a Soarelui ce-și mișcă razele pe părul ei și atât. Noaptea îi simte căldura dar nu-i vede ființa, ceea ce o face foarte tristă.

Excelsa tânjea. Auzind povestea Lunii, care de ceva timp devenise enervantă, aceasta îți ascundea din ce în ce mai mult ființa în spini; Luna ofta, înțelegând că biața ființă e doar una dintre miile pe care le-a mângâiat Soarele. Oricât de minunată n-ar fi, acesta o va iubi un timp ca mai apoi să uite de ea și să-și continue drumul veșnic până să găsească o altă iubire. Și așa, Luna iubea neîncetat Soarele care îi era infidel, totodată având grijă de ea să nu se piardă noapte pe cerul imens. Iar Excelsa pierduse culoarea minunată a părului ei; trupul i-a devenit uscațiv, spinii din suflet sugându-i toată vitalitatea din trup.

În luna Ceții Excelsa a murit. Luna a oftat de milă și a plâns de durere, ascunzându-și fața rece printre nouri. Soarele nici nu a observat dispariția aceleia pe care a iubit-o  în luna lui. Tot ce a rămas de la biata ființă a fost un mănunchi de spini pe care i-a cules un copil. Aceștia i-au rănit mâinile, întristând acei ochi mari și albaștri ca de catifea. Și totuși, acesta a strâns spinii, i-a culcat într-o casetă la fel de roșie ca părul Excelsei. A zâmbit și a plecat ținând caseta strâns la piept. Și Soarele și-a continuat drumul; iar Luna, după atâtea zile triste, în sfârșit a zâmbit. Era fericită pentru Excelsa: cineva a învățat să-i iubească spinii.

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: