7th Heaven – povestea mută a unei iubiri

Admirând ninsoarea din vinerea aceasta, când zăpada a acoperit tot ce a putut și tot continua să cadă, ademenind lumina felinarului de lângă geam să danseze cu fulgii, mi s-a facut poftă de ceva special – o ciocolată caldă cu mentă, o pătură pufoasă și un film deosebit. Scotocind prin laptop, am dat de un film datând din 1927…
Povestea are loc în Paris, începutul secolului al XX-lea, străzile cele mai mizere din oraș. Tânărul Chico(Charles Farrell), un ateu convins după încercarea de a capta atenția lui Dumnezeu, are o singură ambiție: de a se ridica din întunericul canalizărilor la suprafață, devenind spălător de stradă. Într-o altă parte a acestui cartier rău-famat locuiesc două surori-prostituate: Nana(Gladys Brockwell), depravată, bețivă și foarte crudă cu sora ei și Diane(Janet Gaynor), ființă firavă, neajutorată și speriată de moarte de sora mai mare.

7th Heaven (1927) coverÎntr-o zi, când surorile sunt vizitate de niște rude îndepărtate, Diane este pusă într-o situație dificilă: pentru a intra în grațiile rudelor bogate și pentru a pleca cu ei aceasta trebuie să zică adevărul – dacă ea și Nana sunt femei cinstite. Incapabilă să mintă, aceasta este luată la bătaie de Nana imediat după plecarea ”binevoitorilor”. Ajungând în stradă, Nana încearcă să-și ucidă sora, dar este oprită de Chico, care o salvează pe tânara Diane.
În aceeași seară Nana este prinsă împreună cu alte doamne și dusă la secția de poliție pentru îndeletnicirile ei. Văzându-și sora liberă, Nana îndeamnă jandarmii să o aresteze și pe ea. Chico, într-un acces de milă, minte că Diane îi este soție. Fiind avertizat de vizita unui jandarm acasă pentru a verifica dacă Diane într-adevăr îi este soție, Chico nu are de ales decât să-și ducă ”consoarta” în mica odaie de la etajul 5 dintr-un bloc dărăpănat. De aici începe drumul lung și plin de amărăciuni spre fericirea celor doi.
Apărut în 1927, filmul a fost considerat o perlă în instoria filmului mut; Janet Gaynor a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rolul principal în 1929; în același an Frank Borzage a luat premiul pentru cel mai bun regizor și Benjamin Glazer pentru cel mai bun scenariu. În 1927 William Fox câștigă premiul Medal of Honor în cadrul Photoplay Awards. În 1995 filmul este selectat pentru a-și lua locul în National Film Registry de către Library of Congress, ”pentru valoarea culturală, istorică și estetică”. Pe lângă premii, pelicula mai apare și pe lista celor mai vizionate filme mute, ocupând locul al 13-lea: acesta a strâns mai mult de 2.5 milioane de dolari în cinematografele americane în 1927.

Diane(Janet Gaynor) și Chico(Charles Farrell); cadru din film Mi-a plăcut în mod deosebit atmosfera creată: neținând cont de calitatea filmelor de astăzi, 7th Heaven are un farmec aparte, cu tot cu hârâitul sunetului și prezența unor melodii aproape la fel pe tot parcursul celor 110 minute. Am avut ocazia să văd un film de epocă – în care se pune accent pe sentiment, pe jocul actorilor, pe muzică și pe crearea unei realități apropiată de inima spectatorului; comparând cu filmele scumpe, proaste și cu o groază de efecte speciale, făcute la calculator, atribuite unor personaje deseori șterse, 7th Heaven apare ca o mică poveste de dragoste (o Cenușăreasă americană) în marea filmelor plictisitoare și neînsuflețite. Recomand acest film pentru o seară liniștită de iarnă, o pătură călduroasă și o ciocolată cu mirodenii.

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

2 responses to “7th Heaven – povestea mută a unei iubiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: