Adevărul ne face liberi

Free (sursă: facebook)De nenumărate ori am realizat că firea omului este predestinată să tindă spre adevăr; că o face public, vorbind despre, respectându-l și acceptându-l doar pe el, că o face în taină, în interiorul său, omul nu va nega niciodată acest aspect din viața lui.

Ca o primă premisă, adevărul este o metodă de a te elibera de societate – de glumele ei, lucrurile la modă, considerate de toți ”cool”, pe când sunt doar niște kitsch-uri; de minciună, de obligația de a minți pentru că ”așa trebuie” sau pentru că rănești sentimentele acelui om pe care nu l-ai mințit și ar fi trebuit să o faci (că așa e mai nou, ”la modă”). Pentru că neținând cont de nimic, adevărul este un lucru rar întâlnit în societatea de azi; oamenii tind să se mintă între ei și pe ei, considerând că astfel vor rezolva problema. Din păcate, neadevărul o aprofundează sau o duce într-o stare finală, fără întoarcere. Și nici atunci ființa umană de astăzi nu prea realizează unde a greșit.

Într-al doilea rând, negarea minciunii este un semn de curaj, de măreție a idealurilor și a sufletului; pentru că un laș tot timpul va alege minciuna, iar un fricos va alege calea cea sigură – care, cel mai probabil, tot un neadevăr va fi. Societatea se complace în captivitate; deși țipă în gura mare că nu-i plac păianjenii, societatea se complace prinsă în pânza țesută dibace, materia primă fiind neadevărul. ”Gâzele rătăcite” în afara plasei sunt personaje mistice, considerate de majoritatea niște infimi, ciori albe, stupide că nu fac parte din ”victimele plasei”. Iar în acel timp, ”ciorile albe” văd clar prezența păianjenului ce va ucide într-o bună zi acele victime lașe prinse în pânză…

Astfel, adevărul înseamnă libertate: pe de o parte, libertate fizică, o viziune realistă asupra lumii, mai multe căi de urmat, mai multe posibilități, o viață deplină și corectă; pe de altă parte, libertate interioară, când ajungi să accepți adevărul dur ca fiind o parte din viață, schimbându-ți astfel atitudinea față de tine, față de oameni, față de viață. Adevărul ne face liberi pentru că ne deschide posibilități nenumărate și nu în ultimul rând ne face să gândim rațional, constructiv, făcându-ne viața o călătorie frumoasă în timp.

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: