Colecția de arahnide (III) – Saitis barbipes

Deseori confundat cu Maratus Volans, un specimen de păianjen din Australia, Saitis barbipes face parte din familia salticidae, genul saitis, regăsindu-se în regiunea mediteraniană. Acesta poate fi observat ascunzându-se sub pietre , în ziduri sau chiar și în interiorul caselor.

Falsa asemănare cu Maratus Vloans se datorează ochilor verzi, lungimea mai mare a perechii a III-a de picioare, folosite în procesul de ademenire a femelei. Totuși, acești păianjeni se găsesc în genuri diferite.

Satis barbipes

 

La fel ca “fratele” din Australia, masculul Saitis barbipes își ridică a treia pereche de picioare care vibrează pentru a atrage femela. Dacă aceasta nu este interesată, masculul fuge, altfel riscând să fie mâncat; dacă femela este interesată, aceasta se va întoarce pe spate, descoperindu-și abdomenul.

Ca la majoritatea păianjenilor, femelele sunt mai mari decât masculii și au o culoare uniformă, de camuflaj. Femelele de Saitis barbipes sunt de o nuanță maro-închis, ajungând la o lungime de 5 sau 6 mm. Masculii sunt ceva mai mici și mai viu colorați – ochi verzi, nuanță de roșu în jurul acestora și “zebrați” pe prima pereche de picioare – fiind cea mai colorată specie de păianjeni din Europa.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: