Colecția de arahnide (II) – Maratus Volans

Cunoscut ca și păianjenul păun, Maratus Volans face parte din familia salticidae, genul maratus. Denumirea acestui păianjen a fost schimbată de mai multe ori, trecând inițial din Attus volans  în Saitis volans, doar recent atribuindu-i-se denumirea actuală, Maratus Volans,  i-a fost dată datorită coloritului masculului, mai exact a unei prelungiri a abdomenului care se strânge ca un evantai. Această prelungire este viu colorată, frumusețea și originalitatea fiecărui exemplar fiind ”apreciată” de femelă – care are ocazia să vadă ”coada” masculului în perioada împerecherii. Pe lângă ”coada” superbă, masculii își ridică și a treia pereche de picioare, mișcăndu-le în unison cu ”coada”, dând impresia unui dans. După ce ”dansează” cu o femelă, acesta repetă procesul și cu alte reprezentante a genului său.

Maratus volans (c)  Jurgen Otto

Cât masculii, atât și femele sunt de dimensiuni mici, lungimea corpului fiind aproximativ de 5 mm. Ca majoritatea salticidelor, aceștia au o vedere extraordinară, detectând obiecte la o distanță de 20 de cm. În comparație cu masculii, femelele (cât și păianjenii ce n-au ajuns la maturitate) sunt de culoarea maro, dar pot fi diferențiați de alte specii prin intermediul anumitor nunanțe se culoare. Acest gen de păianjeni se găsește în Australia, în Queensland sau New South Walles.

Făcând parte din familia salticidae, a existat un mit precum păianjenul păun poate zbura datorită prelungirii abdomniale; totuși, acest mit urban a fost distrus de Societatea Australiană de Arahnologie, demonstrându-se ce păianjenul păun își folosește ”coada” doar în dansul nupțial.

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: