Iubirea: Pură sau impură?

IubireCeva timp în urmă am avut o discuție cu o persoană care a zis că ”oamenii care nu scriu poezii pot simți doar o iubire obișnuită”. Când am întrebat-o ce înseamnă ”iubire obișnuită” și cum se manifestă, a refuzat să răspundă. Pun pariu că nu avea ce să-mi răspundă, căci trântise termenul ăla așa, la nimereală, să se dea inteligentă. Și totuși, care este diferența între a iubi ”obișnuit” și ”diferit”?

În cazul iubirii, sentiment descris, cântat și venerat în n moduri, consider că aproape totul este incert; și nu, nu pentru că ar fi un ”har divin” cum speculează unii oameni ce cred într-o putere divină, ci pentru că e ceva diferit la fiecare individ în parte. Consider că iubirea nu poate fi ”pură” sau ”impură”; ea poate fi ”frumoasă”, ”dureroasă”, ”eșuată”, ”de scurtă durată”, ”trecătoare”, dar nu cade în extreme. Iubirea nu ține de termeni precum religie, statut social, ideal; iubirea e trecătoare, la fel ca și celelalte sentimente. Cel mai probabil, iubirea ”pură” se asociază cu cea ”ideală” – ca-n povești, cu puritatea sufletului și a trupului înaintea întâlnirii jumătății ”destinate”, cu jurăminte fierbinți și întâlnire pe celălalt tărâm, neapărat! Și iubirea ”impură”?

Ce stupid! Iubirea doar este. Câteodată frumoasă, până la stele și de două ori înapoi, alteori dureroasă cu lacrimi și muci inundând perna. Fascinantă la început, plină de bilețele, mesaje și gesturi de dragoste, după care urmează perioada de ”acomodare”, pentru că așa e firea omului – să se obișnuiască; cu ochii, cu vocea, cu prezența celuilalt. Perioada când nu mai vedeți prin pânză de păianjen și începeți să vă descoperiți cât calitățile, atât și defectele. Când ea nu mai este drăgălașă când zice un cuvânt anume și când el începe să întârzie la întâlniri pentru că este mai dezorganizat de felul lui. Și abia aici apare termenul de iubire – un buchet format din încredere, respect, obișnuință, atracție fizică, emoțională și intelectuală. Aici apar problemele pentru firile visătoare: de ce nu mai sună așa des, de ce nu mai dăruiește flori, de ce nu mai are timp… pentru că greșeala cea mai mare este dependența de acel el care, printr-o lege nescrisă, e obligat să te caute-n coarne non stop, să facă cum vrei tu, să se dezică de plăcerile lui, de graficul lui, de orânduiala din viața lui pentru că tu ești centrul universului și n-ai chef să-l lași să respire singur. Și așa, apar disperatele care sunt părăsite și înlocuite cu femei care conștientizează că și partenerii lor sunt oameni și merită să trăiască în afara cuștii. Și da, această isterie de a deține pe cineva este valabilă și pentru bărbați care-și tratează femeile ca niște obiecte ce le aparțin.

Revenind la iubire – puritatea acesteia e o farsă. Un om ce zice ”te iubesc” în prima zi nu este neapărat un impostor;? Un om ce a mai iubit pe cineva, cândva, poate la fel de ușor să iubească acum persoana de lângă el… acest lucru face iubirea ”impură” (pentru că a mai fost cineva în sufletul lui și cel mai probabil încă își are loc într-un colț din amintirile frumoase)?

Farmecul iubirii constă în incertitudine; în grija pentru celălalt; în dorința de a-l surprinde; în capacitatea de a-l înțelege; în încredere; în lucrurile pe care le poți învăța de la el; în gelozie, în lacrimi pentru lucruri inutile; în senzația de pace sufletească alături de el; în evenimentele neașteptate; în poveștile în care nimeriți împreună; în situațiile jenante; în locurile vizitate împreună; în plimbările banale prin parc sau discuțiile intelectuale. Și aici nu poate fi vorba de ”puritate” sau ”impuritate” a sentimentului – că nu-i apă; iubirea e doar acolo, în momentele în care poți sta alături fără să-i vorbești și să-i simți umărul aproape. Și mai mult ca sigur că nu-ți mai pasă de cât de ”pură” sau ”impură” este iubirea…

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: