Colecţia de arahnide (I) – Amblipigii

            Deși mulți oameni simt o repulsie față de arahnide, mie mi se par fascinante aceste creaturi. Nu pot spune că  nu mi se schimbă numărul de bătăi pe minut al inimii la vederea unui păianjen, de exemplu; îm plac cei mici, îmi place să-i țin în palmă și să-i admir, în schimb față de cei mai mari sunt mai rezervată, prefer să-i admir fără să-i ating. Oricum ,astăzi invitatul serii este un amblipig.

Amblipigii fac parte din clasa arahnidelor, subdiviziunea cheliceratelor din fillumul artropode (fiind incluși în aceast ordin  în 1883 de arahnologistul suedez Tamerlan Thorell). Ambypigii sunt o formă de nevertebrate având aspectul unui scorpion/păianjen fără coadă, fapt care a premis includerea acestora întrun ordin aparte. Ordinul are aproximativ 5 familii, în jur de 17 genuri și 155 de specii, acestea fiind ultimele cifre cunoscute în 2003. Amblipigii sunt de relativ mici, măsurând de la 10 până la 25 de centimetri și  pot fi găsiți în  pădurile tropicale și în zonele subtropicale, aceștia preferând un mediu umed. Se întâlnesc în insulele Antile, Africa, Australia, America de Sud și pe unele insule din Pacific sau Oceanul Indian.
Modul de viață a acestora este unul nocturn, dar pot fi întâlniți ziua ascunzându-se sub pietre, frunze, în scoarța copacilor. Pot sta nemișcați o perioadă foarte lungă de timp, pândindu-și prada, însă înțepenesc când sunt la lumină. Totuși, aceștia sunt foarte ageri, datorită flexibilității mari a picioarelor, cu ajutorul cărora pipăie mediul și depistează orice mișcare. Din alimentația zilnică fac parte  termitele, insectele, fluturii și câteodată și insecte de talie relativ mare – cum ar fi lăcustele.
Dejunul este prins cu pedipalpi și preparată cu ajutorul cleștilor și țepilor, o armă serioasă în inventarul acestui individ. La fel, aceștia consumă foarte multă apă. Amblipigii nu au glande producătaore de  mătase sau venin, de aceea nu sunt periculoși pentru om.
Dintre toate speciile de arahnide, doar amblipigii  Damon diadema și  Phrynus marginemaculatus au fost depistate ca având un comportament social, femela comunicând cu puii, „îmbrățișându-i” cu prehensilele (a treia pereche de membre cu rol tactil). Într-un experiment în care pui din diferite familii au fost plasați în medii diferite, s-a constat că membrii aceleiași familii tindeau să se caute și să se găsească unul pe celălalt, formând astfel un grup.
Împerecherea are loc între femelă și masculul învingător, deși nu tot timpul are loc o luptă pentru „doamnă”. Femela depune în jur de 20-30 de ouă, pe care le „clocește” timp de 3 sau 3,5 luni. Puii eclozați se urcă pe spatele mamei și râmăn acolo până la prima năpârlire, după care își continuă viața separat de aceasta.Totuși, dacă se întâmplă să cadă de pe spatele mamei sunt mâncați imediat. Maturitatea vine odată cu a 6-a sau a 8-a năpârlire, aceștia fiind capabili să se reproducă abia peste 3 ani de la naștere.
Lucruri interesante despre aceste creaturi: Primele fosile datează din era paleozoică, care cuprinde sfârșitul devonianului până la începutul permianului (359,2 – 0,8 milioane de ani în urmă). Ca exemplu este Graeophonus.
Un alt detaliu legat de această specie este apariția în filmul Harry Potter and the Goblet of Fire, unde un ampblipig a fost supus unuia dintre cele trei vrăji interzise – Cruciatus. Totuși, în carte aceasta a fost executată pe 3 specii diferite de păianjeni.

Anunțuri

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: