Seara de poezie Grigore Vieru

Degeaba a venit libertatea dacă fraţii nu se cunosc între ei.

Grigore Vieru

 Marţi seara am fost împreună cu câţiva amici în oraş. Ideea este că nu am mers cu iubiţii să facem fotografii prin mall pe lângă inimile artificiale sau invers, să mergem toţi împreună să ne plângem de „ziua tuturor singuraticilor”. Am fost într-un local drăguţ, La Bază, unde a avut loc seara de poezie „Grigore Vieru”.

Pentru cei care nu ştiu, Grigore Vieru este un mare poet şi patriot român, născut în satul Pererita, judeţul Hotin (pe atunci, făcând parte din România Mare). Supravieţuind o copilărie plină de lipsuri, în care bucăţica de pâine deseori se găsea doar sub forma unor grăunţe uitate de recoltă şi  strivite în câmpurile secate ale colhozurilor; cu un tată neîntors de la război şi o mamă cu încă 3 copii, care , totuşi, a rămas o icoană în memoria poetului.

Publică volume de poezii pentru copiii, dar printe acestea se găsesc şi poezii dedicate mamei sale. De altfel, tema maternităţii este primordială în scrierile sale, însă pe lângă aceasta, cea mai importantă cauză pentru poet este reunirea fraţilor de pe toate plaiurile locuite de români.

Visul lui a fost să se reunească cu fraţii români. Dictatura sovietică din acea perioadă a izolat Basarabia de România şi a supuso dezintegrării naţionale: limba română devenise neoficială, copiii erau învăţaţi să vorbească ruseşte, orice contact cu România de peste Prut a fost rupt şi orice încercare de a reînvia spiritul naţional era înăbuşită cu cruzime.

Aceste aspecte ale societăţii de atunci l-au afectat şi pe Grigore Vieru: i-a fost retras de pe rafturile librăriilor volumul Trei iezi în care figura poezia Curcubeul,  în care s-a găsit “ascuns” tricolorul românesc, element de propagandă naţionalistă.

În 1970, Grigore Vieru, Igor Vieru şi Spiridon Vangheli, publică la editura Lumina manualul pentru clasele primare Abecedarul sau Albinuţa, care a fost reeditat  de câteva ori. S-a dat o luptă aprigă de câţiva ani pentru apariţia lui, luptă în care s-au angajat şi învăţătorii basarabeni, lucrarea fiind considerată “naţionalistă”de către autorităţi (naţionalismul fiind verdict, soldat aproape tot timpul cu imposibilitatea de a avea publicaţii oficiale în acea vreme vitregă neamului nostru).

Aceste lucruri, şi multe altele le-am aflat de la Petrică Druţă, care a fost autorul şi prezentatorul acestui proiect. De altfel, proiectul a fost coordonat de asociaţia ieşeană de voluntariat Moldavia, a cărui lider este Căliman Adrian. Cât timp a durat prezentarea, în jur de două ore, am audiat melodii de-a lui Fuego, Anastasia Lazariuc, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, versurile cărora erau compuse de Grigore Vieru şi muzica – preponderent de Eugen Doga- compozitor basarabean. La fel, pe lângă faptul că Petrică ne-a prezentat date biografice despre poet, am avut parte şi de un recital din partea membrilor asociaţiei, care ne-au încântat cu câte o poezie. Aceştia sunt Cezara Preotu, Ana Preotu, Ciprian Minea, Marian Ţăruş, Robert Popa, Diana Ţibu, Vlad Minea, Angela Oarză (ultimii doi precum şi Petrică, sunt elevi ai liceului nostru). “Baza” era plină, deşi o parte dintre prezenţi nu ştiuau de eveniment. Au fost şi câţiva membri ATB (Asociaţia Tinerilor Basarabeni), care spre final au recitat şi ei o poezie.

Am avut parte de o seară frumoasă. Atmosfera din  Bază era una familială, prezentarea a fost una interesantă şi interactivă – era cineva în spatele nostru care ştia toate versurile de la melodiile pe care le-am audiat, ceea ce m-a mirat într-un mod plăcut. Prezentatorul a fost unul carismatic şi nu s-au observant urme de plictiseală cronică în sală, dar şi membrii asociaţiei s-au pregătit bine, deoarece poeziile lor au fost recitate cu suflet, ceea ce contează foarte mult. Mi-a plăcut cum a recitat Robert Popa poezia Sunt naţionalist! – ce fuse susţinută de către toată sala.

Mulţumim sociaţiei Moldavia pentru posibilitatea desfăşurării acestui proiect, clubului La Bază pentru găzduire şi în special lui Petrică pentru efortul şi munca depusă pentru a crea acea atmosferă plăcută din seara de 14 februarie. Sunt sigură că nu sunt doar eu cea căreia i-a plăcut evenimentul şi aştept cu nerăbdare o nouă ocazie nobilă de a ieşi în oraş.

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

One response to “Seara de poezie Grigore Vieru

  • blogjeans

    Daca nu vom inceta sa le visam visul, al lui Vieru, si al Doinei, si al lui Ion, si al multora altii ca ei, vom trai si ziua in care nu va ma fi sarma ghimpata intre frati. Ma bucur ca generatia voastra n-a pierdut acest vis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: