Viaţa din ochii lui

Trecut-au anii, revărsându-se în clipe eterne. Ai avut o naştere, o iubire, o logodnă, o copilă, o plimbare, o clipă, o nuntă, o nepoţică, o moarte… acum eşti singur.

Stând gârbovit, ascultând recitalul de poezie a unui prieten într-o sală imensă, sprijinind braţul de spătarul fotoliului roşu încerci să-ţi ascunzi durerea din priviri, încruntându-şi sprâncenele stufoase şi nines de vreme. Cândva, vocea aceasta de pe scenă stătea în dreapta ta, aruncând priviri cordiale şi bileţele cu răspunsurile la test sau un simplu “ce faci? eu mă plictisesc”. Eraţi copii, eraţi prieteni, eraţi nedespărţiţi, până când o ea a apărut în viaţa lui. S-a distanţat, şi-a uitat caietul de versuri la tine şi pe tine cu el. A plecat pentru că s-a îndrăgostit. Iar tu ai urmat o facultate, unde ai găsit-o pe ea, femeia care ţi-a şoptit un “da” ferm în faţa altarului.

Ai iubit-o, cât ai iubit-o! Ai iubit-o şi mai mult pentru că era un sentiment reciproc! Ai inundat-o cu flori, i-ai sărutat ochii în fiecare zi, o îmbrăţişai patern, câteodată crezând că o strange prea tare… îi răsfirai părul pe pernă, admirând cum luna se joacă cu lumina sa argintie în el. O sărutai noaptea, pentru că visa urât, iar când o strângeai al piept se liniştea şi zâmbea. O, cât ai iubit-o, cât!

Într-o zi s-a purtat diferit, zâmbea ciudat şi nu termina nici o frază întreruptă. Nu ştiai ce-i cu ea, până când te-a rugat să nu fumezi în casă. Ce stare de euforie aveai! Îţi venea să o strângi în braţe, dement, dar îţi era frică să o atingi, să atingi şi pe cealaltă…

Tu ai fost cel care le-ai îmbrăţişat şi le-ai strâns la inimă pe ambele. Nu ştiai că mai poţi iubi o femeie, însă inima ţi-a descătuşat dragostea paternă: iat-o, mică, brună, cu ochii excesiv de verzi, mari, absolut ai tăi, şi mămica, zâmbind fericită, oboseala-I fiind trădată doar de expresia ochilor mici, chihlimbării.

Le iubeai fiecare secundă. O iubeai pe ea, crescând rapid, plângând în leagăn, zâmbind la gâdileala ta, aruncând strănuturi amuzante, fugărind pisica prin casă, încuindu-şi camera, când s-a maturizat… le iubeai pe amândouă, le-ai dărui tot ce ai avut mai bun, pe ea o iubeai îmbătrânind pentru că tu făceai la fel. Ai devenit gelos, pentru că adolescenta, brusc transformată în matură(când?) l-a adus pe el, cel care urma să ţi-o răpească.

Te-ai îndrăgostit,din nou, în ambele când pe una ai văzut-o mireasă şi pe cealaltă plângând de fericire. Semănau atât de mult, iar rochia albă din trecut o vedeai acum pe juna ta  brună, fluturând uşor sub rafala nebunatică de primăvară. Credeai că fericirea aceasta va dura, dar ea a plecat, lăsând o pereche de chei în broasca de la uşa camerei sale. Şi totuşi, o iubeai. Stăteai serile în sufragerie, îmbrăţişând femeia de lângă tine la fel cum o făceai de ani, depănând amintiri. Îi ştergeai uneori lacrimile, uneori o mângâiai pe părul argintiu nu din vina lunii. O iubeai, te iubea, dar fructul dragostei voastre lipsea. Mai suna câteodată telefonul, şi ambii eraţi fericiţi să auziţi acea voce dulce, îndepărtată. Vorbea repede, mult, sărind de la un subiect la altul. Mai auzeai câteodată vocea lui, din fundal, vorbind cu cineva. Tot timpul aveau oaspeţi sao o serbare. Viaţa lor nu semăna deloc cu a voastră, liniştită, cufundată în armonie… sau poate erau prea tineri?

***

Îţi aminteşti şi acum moartea ei. A fost groaznic. A murit în somn, în braţele tale, fără nici un suspin. Nu te interesa ce spuneau medicii, nu te interesa nimic. O iubeai, te iubea, eraţi alături. Moartea însă ţi-a răpit-o şi te-a marcat pe vecie, ai albit într-o zi şi ochii, pentru totdeauna, au luat această expresie: trişti, îndureraţi şi absenţi.

Cealaltă nu a venit. Ai pierdut orice legătură cu ea după ce ţi-a zis că nu-i mai permite soţului să fumeze în casă. După, a dispărut, fără să ştii unde ar putea fi. Ai ajuns să crezi că anume tăcerea ei i-a rupt inima femeii cu părul de argint. Tăcerea.

Ai rămas singur, în tăcere. Luni, ani, ani de zile, lenţi, sfâşietori. Nici nu mai ştii câţi ani au trecut de fapt. Te rugai nopţii să te ia, să te ducă în braţele ei, calde, ca din prima clipă, să o mângâi din nou pe păr, să-i săruţi ochii, să o iubeşti… dar erai singur.

***

Azi stai în fotoliul roşu, ascultând vocea prietenului tău din copilărie şi plângi. Nu te vede nimeni, sala e cufundată în recital, iar tu plângi, pentru că versurile ce răsună în urechile tale i le citeai ei, când petreceai serile  la lumina abajurului portocaliu, mirosind a cărţi vechi. Aceste versuri le cântai şi micuţei când o legănai uşor, demult…

Ai aplaudat şi ţi-ai luat paltonul. Ai observat o privire îndurerată a unei fetiţe tinere, dar nu ai atras atenţia şi ai plecat, grăbit.

Noaptea te-a învăluit, iar tu mergeai lent, ascultând vocile oraşului. Ai ajuns la casa ta, învăluită în verdele închis al amurgului. Uşa a scârţâit, ca de obicei, iar cheia a zgârâiat broasca, pentru a câta oară. Liniştea şi întunericul din încăperea sumbra te-a întâlnit sobru, într-o tăcere deplină.

-Am ajuns acasă…

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

2 responses to “Viaţa din ochii lui

  • margaretmaya

    e superba… scrii atat de frumos…. dar nu inteleg multe… vorbesti din perspectiva unui barbat batran sau…/?

  • Elly

    Da,insa stii,chestia asta a pornit de la un recital de poezie,la care am vazut pe un scaun ceva mai incolo de mine un batran.Si pur si simplu tristetea lui,felul in care arata,in care si-a luat paltonul,in care mergea m-a facut sa vin acasa si sa scriu asta.Am incercat sa ma simt in pielea lui si iata ce a iesit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: