Prietenia vs Iubirea

Posibil că, pentru prima dată în viaţa mea am înţeles cât de importantă este prietenia. Până acum toate aceste fraze pompoase şi zaharisite mi se păreau atăt de stupide, dar gândindu-mă un pic mai mult, mi-am dat seama că greşesc.

Să începem de la un capăt la firului… pentru început, prietenia este cel mai valoros lucru în lumea în care existăm. Mai valoros decât dragostea, aş zice, deoarece este singura alinare după o pierdere. Doar un prieten te poate ajuta să ieşi dintr-o depresie, o dezamăgire sau un eşec amoros. Doar un prieten îţi poate arăta adevărul, pentru că  lui chiar îi pasă de tine, pentru că îţi este prieten fără niciun gând ascuns, şi nu e numai un status pe facebook sau mai ştiu eu ce prostie, e prietenul tău pentru că te iubeşte pentru simplul fapt că eşti ceea ce eşti, pentru că îţi cunoaşte slăbiciunile, pentru că tot timpul îşi va oferi umărul ca să plângi sau va încerca să te facă mai fericit. Şi nu e dragostea sentimentul care contează cel mai mult. E doar un mit pentru cei cărora le plac poveştile cu înălţări bruşte şi căderi dureroase. Prietenia contează cel mai mult. Iar cearta cu un prieten doare mai tare decât cu un potenţial iubit, pentru că iubiţi sau iubitele găseşti câtă iarbă e pe pâmănt,  iar un prieten adevărat – mai greu. Pentru că dragostea este un sentiment atât de fragil, se sparge în  mii de amintiri şi lacrimi într-o clipă, iar prietenia e mult mai stabilă, permite o ceartă spontană şi de scurtă durată. Permite cuvinte urâte, dureroase, care se evaporă atunci când te împaci. Iubirea lasă urme vizibile, iar fiecare moment legat de ea îţi cauzează durere. Chiar şi acea melodie care vă plăcea la amândoi, auzită  după despărţire  îţi provoacă amintiri triste sau cel puţin neplăcute. Poate nu observi, dar umbra de tristeţe se reflectă în expresia feţei tale, pentru o singură clipă.

Iubirea e schimbătoare. Azi ai iubit pe unul, mâine v-aţi despărţit şi peste un timp te-ai îndrăgostit din nou. Încerci să-ţi vindeci rănile precedente, cauzând altele noi? Prietenia, odată legată şi trecută prin timp, apă, foc şi prejudecăţi  persistă foarte mult timp, poate ţine o viaţă. Asta doar în cazul în care nu apare trădarea. În dragoste apare nu numai trădarea, ci şi dezamăgirea, care e destul de traumatizantă pentru firele sensibile. Nu că nu ar apărea şi într-o prietenie, dar în dragoste observi dezamăgirea mult mai bine.

Iubirea e un talent înăscut pentru unii şi un blestem pentru alţii. Iubeşti pe unul, eşti iubită de altul şi ignorată de primul. Sau pur şi simplu eşti o zvăpăiată şi o indecisă, zburând din floare în floare ca să cauţi nectarul mult dorit. Sau poate că te-ai fript rău odată şi nu mai vrei să încerci  din nou aceeaşi experienţă. Cu alte cuvinte, dragostea nu este făcută pentru toţi şi nu toţi sunt făcuţi pentru dragoste.

Şi prietenia? Prietenia e un lucru mai uşor, mai accesibil. Pentru început, omul este o fiinţă care are nevoie de socializare. Fiecare îşi are grupul de amici sau cunoştinţe, însă unele persoane sunt mai apropiate, deţin acel statut de prieten. Şi chiar dacă omul le are sau nu cu dragostea, oricum face parte dintr-un grup de  prieteni şi este capabil să întreţină acest fel de relaţie. Deci, prietenia, accesibilă pentru toţi, „afectând” pe fiecare fără excepţii.

O viaţă poţi trăi fără ă iubeşti. O viaţă tristă, ştearsă, char dacă ai prieteni. O viaţă poţi trăi fără să ai prieteni, dar atunci cum vei fi înţles şi iubit de ceialţi? O viaţă poţi trăi şi avea parte de prieteni şi de iubire adevărată, pură, sinceră, fără înşelăciune, dar nu toţi au parte de asta.

***

Până la urmă, care dintre aceste două iese învingătoareprietenia sau iubirea ?

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

3 responses to “Prietenia vs Iubirea

  • margaretmaya

    Amandoua sunt enorm de importante in viata fiecaruia insa fiecare are un loc aparte, nu poti face asemanari, prietenia nu are de a face cu iubirea cu acel tip de iubire.

  • De grote witte nederlanders

    Clar. Cine ştie să nu facă confuzie şi să nu le compare, acela va găsi fericirea. Cum ar veni.

  • Ionut Mihalache

    „pentru că iubiţi sau iubitele găseşti câtă iarbă” – afirmatia nu este foarte corecta pentru ca daca privim din acest unghi si prieteni poti gasi „câtă iarbă”. Problema se pune atunci cand acel sentiment de prietenie sau iubire este adevarat. Daca vrei te poti indragosti azi de unul, maine de altul dar acel sentiment este unul artificial, la fel ca o prietenie falsa si nu va dura mult. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: