Balul bobocilor 2010 – în pași de vals… prin secolul al XIX-lea (I)

Reportaj realizat de Ana-Maria Coteț și Elena Druță
Foto: Alex Cîtea și Ioana Avîrvarei

Vineri, 19 noiembrie 2010, ora 18:00, club Ring – Balul Bobocilor de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”. Așa ar fi sunat dacă am fi rezumat, într-o frază, evenimentul din seara cu pricina. Un astfel de rezumat ar fi însă pe cât de inutil, pe atât de nedrept, pentru că, spre deosebire de alte baluri, din alți ani, Balul Bobocilor 2010 a fost, și o spunem cu mâna pe inima, un adevărat bal. De ce? Pentru simplul fapt că organizatorii din acest an au decis că ar fi timpul pentru o schimbare în ceea ce privește obiceiurile legate de astfel de evenimente. A fost, așadar, un bal cu temă… secolul al XIX-lea. Totul, de la atmosferă, la costume, de la probe, la fundalul sonor, a avut, într-un fel sau altul, legătură cu secolul al XIX-lea, a cărui atmosferă feerică s-au străduit să o recreeze organizatorii și concurenții.

Cât timp am aşteptat să înceapă balul propriu-zis (cam mult, trebuie să recunoaștem), am admirat localul, cu atmosfera lui relaxantă şi canapelele pufoase, ne-am cufundat în semiîntunericul romantic, am explorat cu privirea atmosfera oarecum tensionată, în care în jur de 650 de persoane așteptau să vadă ce se va întâmpla. E drept că pentru un privitor doritor să observe totul, locația nu prea a fost prielnică. Practic, nu aveai decât două variante de a viziona spectacolul: să stai aplecat peste balustradă, sus, sau să stai pe scări, ca să fii mai aproape de scenă.

Gazda concurenților a fost Anca-Georgiana Șerban, din clasa a XII-a B. Seara a început cu mulţumirile pentru sponsori, care au durat ceva timp, apoi a continuat cu prezentarea bobocilor într-un mod inedit, specific secolului al XIX-lea. Bobocii  din acest an au fost Ana-Maria Duduţa şi Alexandru Hitruc din clasa a IX-a A, Bianca Bîrjoianu şi Daniel Ungureanu din clasa a IX-a B, Alexandra Achiței şi Mădălin Neculăieş din clasa a IX-a C, Diana Agape şi Cristian Tirel din clasa a IX-a D, Diana Lazăr şi Răzvan Bran din clasa a IX-a E.

Proba de dans a fost și ea în spiritul epocii – concurenții au dansat polka și vals într-o atmosferă de vis, în care costumele și coregrafia au avut un rol esențial. La acestea s-au adăugat entuziasmul, precum și emoțiile bobocilor, care au făcut ca totul să fie impresionant. Proba de aptitudini a adus în fața spectatorilor adevărați actori în devenire care au interpretat fragmente cunoscute din opere ale unor scriitori ai epocii. Am remarcat în mod deosebit și valsul florilor, care a demonstrat că totul este posibil cu puțină străduință. Întrebările de cultură generală au fost înlocuite cu întrebări romantice, care au pus în valoare creativitatea concurenților: „Ce reprezintă pentru tine femeia?”, „Care este cel mai important element în societate?”, „De ce iubim femeile ?” etc. sunt doar câteva dintre întrebările care i-au făcut pe unii să roșească, pe alții să zâmbească sau să viseze.

Printre probele romantice, spectatorii au avut parte și de alte momente care au avut mai mult sau mai puțin legătură cu atmosfera secolului al XIX-lea, dar care cu siguranță au animat atmosfera: s-a prezentat o colecție de haine a doamnei Irina Irimia (despre care ni s-a subliniat că a fost prezentată și la Chicago și care a contrastat puternic cu rochiile de bal ale concurentelor); Cosmin Dragoman, din clasa a XII-a A, a interpretat într-o manieră personală piesa Besame Mucho , alături de Sami Mohamed și de Alexandru Ursu; Vlad Bătrânu a arătat că merita tilul de cel mai bun jucător de fotbal al Campionatului „Joc Secund” prin al său număr de „Freestyle football”, iar Cristian Avădanei și Ramona Bălan ne-au impresionat prin trei stiluri de dans: vals, cha-cha, tango.

A sosit și momentul mult așteptat. Juriul a deliberat și a decis: titlul de „Adevărata domniță“ (Miss Boboc) îi revine boboacei Diana Lazăr, iar cel de „Adevăratul domn” (Mister Boboc) îi revine bobocului Daniel Ungureanu. Și ceilalți boboci au fost însă remarcați. Astfel, ei au primit titluri pe măsură:

Cea mai spectaculoasă domniţă – Ana-Maria Duduţă

Cel mai elegant domn – Răzvan Bran

Cea mai graţioasă domniţă – Diana Agape

Cel mai carismatic domn – Cristian Tirel

Cea mai originală domniţă – Bianca Bîrjoianu

Cel mai natural domn – Mădălin  Neculăieş

Cea mai spontană domniţă – Alexandra Achiței

Cel mai jovial domn – Alexandru Hitruc

După decernarea premiilor, publicul s-a distrat în atmosfera total diferită creată de melodiile lui Dj Andi şi ale Stellei, invitaţii speciali ai balului. După bal, reporterii revistei „Joc secund” au încercat să surpindă atmosfera și altfel, prin câteva opinii culese de la organizatori și de la spectatori.

Reporter JS: Ce v-a plăcut în mod special la bal?

Prof. Cristina Timofte (director adjunct LIIS): Mi-au plăcut eleganța, rafinamentul, distincția, implicarea organizatorilor, plăcerea cu care  au participat elevii claselor a IX-a, ținutele, premiile, tot! Regret faptul că nu am ajuns de la început, deoarece a avut loc cercul cu domnii  directori și a durat ceva timp până am ajuns.

Reporter JS: Cum vi s-a părut balul și în mod special tema abordată în acest an de organizatori?

Răzvan (IX B): Tema rustică abordată de organizatori mi s-a părut una potrivită pentru balul Liceului de Informatică, însă nu pot spune că am fost foarte mulțumit.

Cosmin (XI E): Balul, pentru mine, a fost ceva nou, spre deosebire de ceilalți ani, tema abordată a fost interesantă și captivantă, plină de multe surprize pe parcurs.

Andreea (X C): Tema balului –  interesantă, distinsă… Balul în genere foarte bine organizat, dar DE CE nu am mai putut (noi cei minori) să stăm după ora 10 ?

Reporter JS: Ce părere aveți de câștigătorii concursului? Meritau titlurile acordate?

Răzvan (IX B): Încă de la început l-am susținut pe pretendentul la titlul de mister, pe care de alfel l-a și câștigat, Daniel Ungureanu. Consider că și câștigătoarea își merită pe deplin titlul de miss.

Reporter JS: În legătură cu invitații speciali din seara asta, Dj Andi și Stella, ce îmi puteți spune? V-au făcut o impresie bună?

Cosmin (XI E): Personal, cred că invitații au fost ok, au știut să facă atmosferă,  Stella a cântat destul de bine live, iar Dj Andi a știut să captiveze atenția tuturor prin mixurile realizate.

Acest bal a fost posibil datorită doamnei profesor Maria Paşcan şi elevilor din clasele a XII-a, care s-au implicat din plin în tot ceea ce a însemnat organizarea: Costina Dode, Mădălina Ciobanu, Cosmin Dragoman (clasa a XII-a A); Ioana Abuzuloaie, Radu Burcuţă, Denisa Crăciun, Andreea Gheorghiţă, Sebastian Jipa, Alexandra Lăcătuşu, Bianca Roman, Georgiana Şerban (clasa a XII-a B); Alexandra Beraru, Iolanda Gavrileţ, Adina Popa, Iuliana Teodor (clasa a XII-a C); Emilian Bejenariu, Ionuţ Mihalache (clasa a XII-a D); Georgiana Mocanu, Eliza Stan, Dănuţ Talabă (clasa a XII-a E).

Reporter JS: Rezultatele balului au fost pe măsura așteptărilor dumneavoastră?

Prof. Maria Pașcan: Sunt nemulțumită de partenerii de la Club Ring, deoarece nu am avut acces în sală pe intrarea principală, ci pe cea laterală, nu au respectat ora din contract, iar sonorizarea nu a fost tocmai cea dorită. În schimb, de organizatori, elevii claselor a XII-a sunt mulțumită, chiar dacă au mai existat mici desincronizări. Pot spune că, în proporție de 90%, balul și-a atins scopul.

Reporter JS: V-a plăcut modul de desfășurare a probelor?

Prof. Maria Pașcan: Da, pentru că probele s-au desfășurat pe baza unei teme, exact ca o narațiune, cu introducere, cuprins și încheiere.

Reporter JS: De ce aţi ales ca temă secolul al XIX-lea şi cine a avut această idee?

Bianca Roman: Tema a fost aleasă de catre noi, organizatorii, după îndelungi meditaţii. Ne doream ceva inedit pentru bal, cu o temă care să impresioneze, dar care să fie şi realizabilă – din punctul de vedere al vestimentaţiei, al probelor. Secolul al XIX-lea este un secol reprezentativ pentru evoluţia umană, în care atât realizările ştiinţifice, cât şi cele culturale au ecou până astăzi. De asemenea, valorile morale promovate atunci contrastează cu nonvalorile răspândite în ziua de astăzi. Am vrut să reamintim că eleganţa, fineţea, bunele maniere, cultura pot fi apreciate şi astăzi.

Reporter JS: Şi ideea valsurilor bobocilor a fost foarte interesantă. De ce boboacele au dansat în rochii de mireasă?

Ioana Abuzuloaie: Momentul în care bobocii au dansat vals reprezenta un bal al înaltei societăţi, pornind de la balurile de atunci în cadrul cărora femeile purtau rochiile albe  care ocupau mare parte din spaţiul de dans şi le subţiau trupul foarte tare. Rochiile de mireasă au reprezentat un element inedit, inclus pentru a surprinde publicul într-un mod deosebit.

Reporter JS: A fost dificil să organizaţi acest bal?

Ciobanu Mădălina: Au apărut multe probleme. Înainte de acesta, nu ştiam ce înseamnă să organizezi un evenimet de o asemenea amploare. A fost dificil şi pentru că a trebuit să lucrăm în echipă şi pentru că trebuia să facem rost şi să gândim totul noi, de la început la sfârşit.

Reporter JS: De ce invitaţii sunt Dj Andi şi Stella şi nu altcineva? Ce v-a determinat să-i invitaţi pe ei?

Dănuţ Talabă: Am ales invitaţi speciali pe DJ Andi şi Stella din motive financiare, dar şi datorită publicului, deoarece  sunt foarte cunoscuţi  şi au melodii care au fost în top mult timp, ceea ce demonstrează că muzica lor se ascultă. Un alt motiv ar fi şi faptul că Dj Andi a mixat la Liberty Parade, cel mai mare festival de house și trance din România, deci este un DJ foarte cunoscut şi apreciat în România.

Reporter JS: Sunteţi mulţumiţi de rezultat?

Ionuţ Mihalache: Opinia organizatorilor în legătură cu rezultatul balului nu este un punct de reper primordial, în primul rând contează părerea celor prezenţi la eveniment, care au văzut pentru prima dată tot ce s-a întâmplat, toată povestea. În linii mari, a fost un bal reuşit, cu mici scăpări în unele momente, datorate lipsei noastre de experiență.

Nouă ne-a plăcut… Dincolo de micile scăpări legate de sincronizarea unor momente, dincolo de problemele de sonorizare, balul din acest an a fost inedit și poate că nu ar fi rău dacă am urma acest exemplu și în alte activități.

Reclame

About Elena Druță

Sunt studentă la facultatea de medicină veterinară din cadrul USAMV Iași. Textele de pe acest blog se află sub protecția legii drepturilor de autor. Vezi toate articolele lui Elena Druță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: